Dodano przez: Kamil Paćkowski | 3 stycznia 2019
Wyrzeźbić łabędzia z kalarepy, różę z melona, chryzantemę z mydła czy namalować pianką z mleka serce na espresso – te i wiele innych rzeczy potrafią teraz wykonać uczniowie Technikum Żywienia, Technikum Hotelarskiego oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz oraz nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim, biorący udział w projekcie „Kamień w zmysłach” .
Już prawie minął rok od kiedy rozpoczęto jego realizację. W trakcie tego roku uczestnicy skorzystali z ponad 11 000 godzin rozmaitego wsparcia – uczniowie odbyli 7520 godzin stażu i 3200 godzin praktyk u lokalnych pracodawców, 52 godziny doskonalili swoje umiejętności na kursie carvingu, 64 godziny zaznajamiali się z technikami parzenia kawy oraz sztuką tworzenia rysunków i wzorów z mleka na jej powierzchni. Również nauczyciele mieli możliwość doskonalenia swoich umiejętności zawodowych podczas kursu carvingu, baristy, barmana czy kursu art latte.
„Kamień w zmysłach”, „Wakacje z pstrągiem”, „Konkurs carvingu”, „Polska kuchnia regionalna”
Doskonałym sposobem na zmotywowanie uczniów do dalszej pracy, doskonalenia swoich umiejętności, sprawdzenia się i konfrontacji z uczniami innych klas i szkół, a także wymianę doświadczeń było włączenie elementu rywalizacji do nauki. Udało się to osiągnąć poprzez organizację czterech konkursów dla uczniów biorących udział w projekcie.
W marcu, kwietniu oraz listopadzie podczas konkursów kulinarnych w szranki stanęło 25 uczniów. Mogli oni zaprezentować swoje umiejętności kulinarne, a w trakcie dekoracji potraw, zmysł artystyczny. Oczywiście, wyłoniono najlepszych zawodników i nie obyło się bez wręczenia wyróżnień. Mimo, że nie zdobyłam I miejsca, udało mi się podpatrzeć jak pracują inni i wyciągnąć z tego wnioski – mówi jedna z uczestniczek konkursu „Wakacje z pstrągiem”.
W październiku zaś, podczas konkursu carvingu, rywalizowało ze sobą 19 uczniów. W trakcie dwóch konkurencji uczniowie zademonstrowali to, czego nauczyli się podczas kursu carvingu prowadzonego przez Panią Dominikę Sadowską, tegoroczną zdobywczynię dwóch złotych medali podczas Culinary World Cup. Prace uczniów były naprawdę ciekawe i widowiskowe – komentują członkowie komisji oceniającej: Pan Grzegorz Gniech, Mistrz Polski i Vice Mistrz Świata w Carvingu oraz Grzegorz Sibon, Zwycięzca Pucharu Polski 2018 roku. Każdy z uczestników wykonał imponującą pracę, a poziom obu konkurencji był naprawdę wysoki – stwierdzają zgodnie – widać że czerpią z tego ogromną przyjemność rozwijając przy okazji swoją wyobraźnię kulinarną. Każda praca została oceniona, a uczestnicy otrzymali dyplomy, puchary i cenne nagrody.
Nie tylko rywalizacja i dobra zabawa, ale również ciężka praca
W trakcie trwania projektu „Kamień w zmysłach” uczniowie uczestniczyli w zajęciach poszerzających ich wiedzę z zakresu zasad prowadzenia bazy gastronomicznej, cateringowej czy hotelarskiej, obsługi internetowej tych podmiotów czy kursie dietetyki. Poznali tajniki zakładania i prowadzenia własnej firmy oraz obowiązki fiskalno-finansowe jakie z tego wynikają.
Jak długo trwa spienianie kawy? Kiedy kurczak jest upieczony? Ile minut należy ubijać białko by piana była sztywna, gładka i błyszcząca? Wykonywanie tych rzeczy mogą teraz ćwiczyć uczniowie w salach doposażonych z funduszy projektu. Zakupiono m.in. nowoczesny ekspres do kawy, piec konwekcyjno-parowy czy robot kuchenny wieloczynnościowy, za pomocą którego doskonalą swoje umiejętności kulinarne, kelnerskie czy baristy.
Nauczyciele doskonalili metody nauczania, dowiedzieli się co jest ważne w planowaniu efektywnych lekcji oraz jak wykorzystać technologie informacyjno-komunikacyjne (TIK) w swojej pracy.
„Kamień w zmysłach” w 2019 roku
Przed uczestnikami projektu zostało jeszcze 3300 godzin staży, praktyk, kursów, zajęć i szkoleń. Wszyscy czekają na wyjazdy zawodoznawcze do Berlina i Poznania oraz możliwość przygotowywania potraw w nowo wyposażonych pracowniach. Nikt nie wątpi, że projekt podniesie rangę zawodu i kształcenia zawodowego, zachęci młodzież do dalszego doskonalenia umiejętności zawodowych, pobudzi ich pasję i umożliwi zdobywanie doświadczeń kulinarnych. A wszystko to dzięki skorzystaniu z szansy, jakie stwarzają Fundusze Europejskie.
Powyższy materiał dot. projektu “Kamień w zmysłach” którego wnioskodawcą jest Powiat Kamieński. Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020. Wartość projektu wynosi ponad 1 500 000 zł. |